Bouwen

jan 15, 2017

Landhuis verrijst op oud-terrein van Aviko


"Het was in zo’n verpauperde staat", aldus aannemer en geboren Keppelaar Jan Overbeek. De afgelopen periode is hij druk geweest om de voormalige directeurswoning op het terrein te renoveren.
Aanvankelijk stond er op het terrein nog een groot fabriekspand. Deze is echter in 2008 verloren gegaan na een brand in de tijd dat krakers het terrein bewoonden. "De omgeving vindt het prachtig dat het uiteindelijk weer opgeknapt wordt", vertelt Overbeek. "De mensen worden hier gelukkig van."


De concurrentie met Kasteel Keppel kan het te realiseren landhuis in de ogen van architect Dik Verhaar niet aan. "Zo groot zal het niet worden hoor." Verhaar is namens Da Vinci Vastgoed, het bedrijf dat het terrein overnam van de barones, nauw betrokken bij de toekomstige realisatie van de woning. "Het zal een woning worden van ongeveer 1.500 kubieke meters", aldus Verhaar. "Dus je kunt echt een formidabel landhuis bouwen." Na de vondst van een koper en het definitieve akkoord van de gemeente Bronckhorst hoopt Verhaar dat er in 2017 kan worden gestart met de bouw van het landhuis.Een terrein vol met historie

De geschiedenis van de locatie van de oude Aviko in de Keppelse bossen gaat terug tot het jaar 1914. De Coöperatieve Zuivelfabriek realiseerde de locatie in 1914 en het kwam in de volksmond bekend te staan als de boterfabriek. Vanaf 1962 kwamen de fabriek en de aanliggende directeurswoning in handen van de Aardappelverwerkende Industrie Keppel en Omstreken (Aviko). Na het vertrek van het bedrijf in 1992 stond het pand, los van bewoning door krakers, leeg. Na meer dan honderd jaar kan het complex volgend jaar starten met een nieuw leven.

Link naar volledig persstuk met video

Foto's zie fotopagina